Nedan hittar ni svar på de vanligaste frågorna angående vår barn- och breddverksamhet.
- Kan mitt barn provträna en gång innan vi betalar?
- Vad kostar en termin?
- Vilka grupper finns?
- Vad är skillnaden på Bamsegympa och Barngymnastik?
- Vilken grupp eller nivå ska jag välja?
- Hur gör jag en bokning till en grupp?
- Gruppen jag är intresserad av är fullbokad. Kan jag stå i kö om någon hoppar av?
- Kan jag som förälder sitta med i gymnastiksalen?
- Vad är en hjälpförälder?
- Varför har ni stängt anmälan för den här terminen?
- När börjar terminen?
- Vad ska barnen ha på sig när de tränar?
- Mitt barn går redan i en grupp. Måste vi göra en nyanmälan inför nästa termin?
- Varför måste vi betala nästa terminsavgift så tidigt?
- Mitt barn är sjukt. Vem ska jag sjukanmäla till?
1. Kan mitt barn provträna en gång innan vi betalar?
För att hålla en plats i gruppen måste vi få in en betalning när bokningen görs. Om ert barn inte skulle trivas eller av någon annan anledning inte vilja gå kvar efter första tillfället, meddelar ni kansliet innan andra tillfället och då betalar vi tillbaka allt utom medlemsavgiften på 140 kr. Efter andra träningstillfället görs ingen återbetalning.
2. Vad kostar en termin för barn- och breddgrupperna?
Träningsavgiften för barn och bredd är baserad på 13 träningstillfällen (13 veckor) på en termin.
Träningsavgift (per termin): 1080 kr (1 tim/vecka) eller 1200 kr (1,5 tim/vecka)
Medlemsavgift barn- och breddgymnaster (gäller jan-dec): 140 kr.
Licensavgift, endast vissa grupper (gäller okt-sept): 180 kr.
Sommargymnastiken 2018 kostar 450 kr för två halvdagar.
3. Vilka grupper finns och vad är skillnaden?
Motus-Salto har följande typer av grupper för de nedan angivna åldrarna:
Familjegymnastik, där en förälder är med hela passet (2-4 år)
Bamsegympa (4-5 år)
Barngymnastik (4-9 år)
Breddgymnastik (10-13 år)
Skillnaden på de olika grupperna hittar ni här samt en full förteckning över våra grupper på den här sidan.
4. Vad är skillnaden på Bamsegympa och Barngymnastik?
I både Bamsegympan och i "vanliga" barngymnastiken tränar vi alla grundformer som springa, gå, balansera, klättra, krypa, åla, hoppa, kasta och fånga.
Bamsegympa är anpassat för barn mellan 3-6 år och i vår förening riktar vi oss främst till 3-5-åringar. På Bamsegympan arbetar vi mycket till musik och vi arbetar utifrån Bamse och alla hans vänner där de olika bamsefigurerna symboliserar olika rörelsegrupper och grundläggande motoriska övningar.
Barngymnastiken är lite friare för varje enskild ledare att planera utefter egen fantasi, men även här används musik och lek för att öva in olika moment.
Läs gärna mer om barngrupperna här.
5. Vilken grupp eller nivå ska jag välja?
Våra barngrupper är uppdelade efter förkunskap. Vi ber er vänligen att respektera förkunskapskraven och åldersindelningarna, då dessa finns till för att få jämna grupper, vilket främjar barnens utveckling.
Nybörjare:
Vi arbetar här mycket med våra grundformer såsom springa, gå, hoppa, balansera, klättra, krypa, åla, rulla, kasta och fånga. Inga förkunskaper krävs.
Fortsättning:
Förkunskaper: (klicka på länkarna för att se video)
Kullerbytta utan hjälp
Bygga tak mot ribbstol
Hoppa harskutt över en bänk
Sparka upp till handstående mot en vägg
Veta grundprincipen i en hjulning
Hoppa ljushopp med hjälp av satsbräda och plint
Avancerad:
Denna kunskapsnivå är det inte många av våra barngymnaster som ligger på i dagsläget.
Förkunskaper:
Handstående till fall i tjockmatta
Handstående nedrullning med lite pass
Hjulning
Raka hopp på trampetten med rätt armdrag
Överslag till liggande med satsbräda
Rondat i trappa
Mer information om våra nivåer, grupper och tider hittar ni här.
6. Hur gör jag en bokning till en grupp?
För att göra en bokning, och för att se priset för varje grupp, klickar ni på den här länken (Lediga platser till höstterminen släpps kl 09.00 den 8e augusti 2018.). Följ instruktionerna efter att ni klickat på den blå knappen "Logga in för att boka". Nu kan ni sortera på önskad plats och hur mycket barnet fyller under året. Grön siffra visar hur många lediga platser det finns i gruppen. Vill ni veta mer om de olika grupperna, som pris eller förkunskaper eller för att boka en plats, klickar ni på respektive grupp. Är gruppen full står det "Fullbokad" i rött. När bokningen är stängd står det "Ej bokningsbar".
7. Gruppen jag är intresserad av är fullbokad. Kan jag stå i kö om någon hoppar av?
Vi rekommenderar starkt att anmäla sig till en grupp med lediga platser, eftersom vi har få avhopp. Efter platssläpp kommer ni, via en länk i bokningssystemet, att kunna fylla i vår reservlista. Om en plats blir ledig i en grupp som motsvarar era önskemål kommer vi att kontakta er. Reservlistan nollställs efter varje termin och om vi inte kontaktat er i mitten av terminen kunde vi dessvärre inte erbjuda en plats den aktuella terminen.
8. Kan jag som förälder sitta med i gymnastiksalen?
Under åren har vi märkt att barnen lär sig mycket mer och har större behållning av att få vara på gymnastiken själva, även de minsta barnen. De kan fokusera på träningen på ett helt annat sätt och öva på den sociala biten i en grupp där de andra deltagarna är i deras egen ålder. I vissa fall bestämmer ledaren att föräldrarna kan komma in igen sista minuterna för att se vad barnen gjort under passet, andra ledare väljer att bjuda in till en liten uppvisning i slutet av terminen istället. Då har barnen fått arbeta själva och får glädjen av att visa för sina föräldrar hur duktiga de blivit.
9. Vad är en hjälpförälder?
En hjälpförälder är med som ett aktivt stöd för ledarna på barngymnastik-träningarna och hjälper alla barn lika mycket under passen. Som tack för hjälpen får en hjälpförälder halva sitt barns träningsavgift betald (dock inte medlemsavgiften eller eventuell licensavgift) mot att de närvarar vid 80% av tillfällena under terminen. I de flesta barngrupper kan det finnas två hjälpföräldrar. Kontakta huvudledaren för gruppen om ni är intresserade.
10. Varför har ni stängt bokningen för den här terminen?
När det gått 5-6 gånger in på terminen stänger vi intaget för att barnen oftast börjat bilda en gruppkänsla och det är svårt för nya barn att komma in i gruppen, liksom det är svårt för ledarna att "börja om från början" med ett barn när alla andra lärt sig hur allt funkar på gymnastiken.
11. När börjar terminen?
I bokningssystemet kan man se när startdatum är och om man klickar på gruppen man är intresserad av, syns både start och slutdatum uppe i vänstra hörnet av det nya fönstret. Efter en bokning till en av våra grupper skickas en bekräftelse ut på mail. Hösten 2018 startar de flesta grupper vecka 35 och slutar vecka 50. Terminen innehåller minst 13 träningstillfällen och om inget annat meddelas av ledaren håller vi lov på sport-, påsk- samt höstlov.
12. Vad ska barnen ha på sig när de tränar?
Gymnastikdräkt, t-shirt och shorts, på fötterna ”plastisock” eller barfota, uppsatt hår och glöm inte att ta med vattenflaska.
13. Mitt barn går redan i en grupp. Måste vi göra en nyanmälan inför nästa termin?
Runt slutet av terminen kommer information om att ni under ca 2 veckor har förtur till ert barns nuvarande grupp, dvs samma grupp som ert barn gått i under terminen. Ni går in i bokningssystemet, loggar in enligt instruktionerna, bokar och betalar med kort. Efter angivet datum kan barn som gått hos oss under hösten, och som vill byta grupp, boka sig till valfri grupp där det finns plats. (Först till kvarn, kortbetalning på nätet). Ytterligare någon vecka senare kan de kvarvarande platserna bokas av icke medlemmar. (Först till kvarn, kortbetalning på nätet). För information om vilka nivåer som finns kan ni titta på svaret på fråga nr 5 bland våra vanliga frågor.
14. Varför måste vi betala nästa terminsavgift så tidigt?
För att föreningen ska hinna jobba med planering och ledarfrågor måste vi veta hur många barn som kommer att gå hos oss innan varje termin startar. Arbetet med att få fram vilka barn som vill gå kvar i grupperna mellan terminerna är stort och omfattande. För att vi som ideell förening ska hinna med att administrera eventuella bortfall behöver vi veta vilka som vill gå kvar så tidigt som möjligt. Det enda sättet för oss att göra detta på är dessvärre att be om en tidig betalning. De platser som sen är lediga ska erbjudas nya barn så snart som möjligt. Kritik som föreningen tidigare mottagit har varit att det tillkommit för många nya barn när terminen redan är igång, vilket har stört flödet i träningen och därmed barnens utveckling.
15. Mitt barn är sjukt. Vem ska jag sjukanmäla till?
Sjukanmälan görs på telefon, SMS eller mail till huvudledaren för gruppen. Ett par veckor innan terminsstart skickar huvudledaren ut ett välkomstmail med sina kontaktuppgifter och lite annan information som gäller för gruppen.